Aldri mer 9. april, lizzm

Landet later til å stå på hodet i anledning 75-årsmarkeringen av den tyske invasjonen, 9. april 1940, som har brakt det gamle munnhellet «Aldri mer 9. april» til fornyet aktualitet, foranlediget av vår russiske nabos nylige sabelrasling – og det faktum at selvsamme nabos despot deler enkelte, om ikke de aller verste, av Adolf Hitlers vemmelige egenskaper.

Nå regner jeg meg ikke til dem som frykter «røde horder», som vi sa under den kolde krigen 1.0, veltende over Finnmarks-grensen. Til det er jeg for enig med forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen, som i går ble gjengitt slik i Aftenposten:

– Vi har vært vant til å ha Russland som vår nærmeste nabo. De har opptrådt veldig forutsigbart og ryddig overfor Norge, og det gjør de, i all hovedsak fortsatt, sier forsvarssjefen.

– Også vi ser en økning av aktivitet i våre nærområder. Men økningen har ikke en karakter som kan beskrives som en trussel. Militærmakten som er brukt i Ukraina skaper usikkerhet, og gjør det viktig at vi i Norge fortsatt må følge nøye med, gjennom overvåking av nordområdene.

Det er nå engang slik at både Bruun-Hanssen og jeg ville ha begått en kjempeblunder, om vi uttalte oss slik om Tyskland, forut for dags dato 1940. Til alt hell var imidlertid ingen av oss engang født ved de leiter, men vi kan si noe om samtidens utfordringer, lykkeligvis.

Når vi sier «Aldri mer 9. april», får vi anta at det ikke er datoen det er noe galt med. Den kommer usvikelig, hvert bidige år, og gjør stort sett ikke en flue fortred. Invasjon fra uventet hold derimot, slik den var den gang da, kan vi i alle fall late som om vi forebygger. Det har vi ikke gjort de siste 25 årene, og nå er det ærlig talt for sent.

Følgelig får vi bare feste vår lit til at Bruun-Hanssen og jeg har rett.

På det personlige planet har dagen gitt meg en grandonkel ingen har fortalt om: Lyder Petterson, ifølge VG Nett født i Bergen 3. februar 1915, torpedert og drept av tysk ubåt mellom Capetown og Freetown 30. mai 1941.

Denne bloggposten er til deg, onkel Lyder (deg skulle jeg gjerne ha kjent). Så aldri mer 9. april, da dere!

Men en annen dato? Hvem vet?

Foto: Statister i tidsriktige klær og tyske Wehrmacht-uniformer i Karl Johans gate, under innspillingen av Max Manus, 2008. Fotograf: John Erling Blad/Wikipedia

Denne bloggen er blottet for intensjoner om interaksjon, men man fremstår jo nødig feig, så kommentarfeltet er åpent. In general comments are not encouraged, as I rarely have the time to engage in discussions, but please feel free, if you so desire.

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s