Tid for revurdering?

I løpet har relativt få år har vi vært vitne til at nasjonalismen har styrket sitt fotfeste i land etter land, til den, selv her i det engang rause Norden, også begynner å gjøre seg gjeldende – ikke bare i folkedypet, men langt inn i Regjeringens korridorer.

Rett skal imidlertid være rett: Ikke alle legger de samme definisjonene til grunn for nasjonalismebegrepet. Senest i dag overhørte man en av NRKs sportsjournalister kalle seg nasjonalist, selv om ethvert oppegående individ forstod at det nok var patriot han mente. Ikke desto mindre brer isolasjonistiske, rasistiske og identitære og nasjonsforherligende holdninger seg i stadig bredere lag. Alt mens Den europeiske union rystes i sine grunnvoller – av just de kreftene i respektive medlemsland.

Nå er det ikke bare nasjonalistene i EU-landene som vil unionen til livs. Både Russlands president Putin og USAs president Donald Trumps uttalte mål er å se EU i ruiner, for dermed å styrke egen makt i og over Europa.

Spørsmålet man, som ikke-nasjonalist, uvegerlig må stille seg, er om Norges posisjon fortsatt er å holde et ikke-nasjonalistisk EU-medlemskap på armlengdes avstand – eller om de nasjonale holdningene har grepet oss så sterkt at vi stiller oss på Geert Wilders, Frauke Petry, Marine Le Pen og Sylvi Listhaugs side.

Mye, like ned til deler av næringslivets markedsføring, kan tyde på det:

Herværende bloggers holdning har, som egen JA-reproduksjon oppi toppen indikerer, ikke endret seg siden 1972 (eller 1994, for den saks skyld), men det er lite ved det rådende klimaet som tyder på at man vinner mer gehør nå enn da. Trolig tvert om.

Like fullt er det på høy tid å ta vårt selvsentrerte standpunkt anno 1994 opp til revisjon.

Dream on, sier De?

Will do!

Denne bloggen er blottet for intensjoner om interaksjon, men man fremstår jo nødig feig, så kommentarfeltet er åpent. In general comments are not encouraged, as I rarely have the time to engage in discussions, but please feel free, if you so desire.

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s